Hvordan handle klær på nettet som en ekspert
Netthandelen har økt. Alle handler bøker, ting og klær på nettet for tiden, og det skjedde lenge før COVID-19.
Og det er så kjempepraktisk! Alle er blitt mer oppmerksom på hvor smart det er å handle hjemmefra. Vi har også oppdaget at vi kan bruke netthandel til å støtte lokale butikker, det går an å bestille på nettet med leveranse hjem til og med fra små, lokale nettbutikker, så det ene utelukker ikke det andre.
Så her er vi. I sofakroken med pc, mobil eller nettbrett i hånden. Lørdag morgen, kaffekopp i hånden din og en idé i hodet ditt om den perfekte genser/kjole/skjørt/bukse.
Eller (nå snakker jeg fra min egen erfaring) et litt mer risikabelt scenario, lørdagskvelden, glass med vin i hånden, surfer nettbutikkene i farlig farvann.
I kjølvannet av begge disse tilfellene venter vi i åndeløs spenning på pakken som skal komme, og ganske ofte blir vi skuffet. Stoffet er ikke sånn som det så ut på skjermen. Snittet og stilen som så flott ut på modellen på bildet er ikke så flatterende på din egen kropp.
Og ikke nok med det, den friske korallrosa toppen som du tror du bestilte viser seg å være en dus fersken/aprikos farge i virkeligheten.
Her er noen tips for å hjelpe deg å få den best mulige shopping opplevelsen når du kjøper klær på nettet!
Studér bildene nøye
Nettbutikkene bruker mye tid og ressurser for å ta bilder som passer med stilen som klesplagget uttrykker. Ta en grundig kikk på bildene med tanke på hva slags sko og tilbehør de har brukt.
For eksempel kan du stille deg noen kontrollspørsmål: Er dette den typen bukser som bare vil se flotte ut hvis du bruker sko med 15 cm hæler slik som modellen på bildet har på seg, eller vil de se like fine ut sammen med de komfortable joggeskoene som du alltid bruker?
Skaff deg kunnskap om fibre
Sett deg inn i egenskapene til de ulike tekstiler og hvordan de føles på kroppen.
Hvis alle typer ull klør, unntatt 100% merinoull eller kashmir? Får akryl og polyester deg til å føle deg som et mobilt kraftverk, med statisk elektrisitet som slår gnister ved hver bevegelse eller når du tar i en bildør? Elsker du følelsen av råsilke eller ren lin mot huden? Vær bevisst.
Det lønner seg å studere hvilke fibre klesplagget er laget av, og pass på at det er i tråd med det du vet om hva du er komfortabel med å bruke.
Dersom blusen ser flott ut og fargen fantastisk, men du leser at den er laget av 100% polyester og du elsker naturfibre, vet du at du bare kan la være å bestille den for du blir helt sikkert skuffet når du får pakken.
Eller du oppdager at informasjonen på den fristende genseren sier bare "ull" i stedet for 100% merinoull, og du er sensitiv for ull som klær, hopp over.
Se for deg plagget i din faktiske garderobe
Dette steget er viktig uansett hvor du kjøper et klesplagg, men kanskje enda mer når du handler i en nettbutikk.
Bruk fantasien og tenk deg plagget inn i din eksisterende garderobe.
Hvor mange antrekk kan du sette sammen med dette plagget, sammen med plagg som du allerede eier? Jeg har latt være å tenke på dette så mange ganger og endt opp med "den ensomme rytter" plagg som har blitt hengende i klesskapet fordi det bare ikke passet med noen av de andre plaggene jeg hadde.
Basisgarderobe (eller kapselgarderobe) og bevisst planlegging av innkjøp har hjulpet meg å bli bedre til dette, men jeg må stadig minne meg selv om dette steget, når "impulskjøp-trollet" rister i lenkene sine.
Sjekk hvem som har plagget på seg
Se om det står noe om hvor høy modellen er og hvilken størrelse hun har på seg.
Hvis hun er 1,79 høy og bruker størrelse 36 og du er 1,61 og bruker størrelse 42, tenk nøye gjennom hvordan dette plagget vil se ut på din kropp.
Det kan hende det blir helt OK! Det kommer an på fasongen på plagget, men alltid viktig å ha i tankene.
Les anmeldelsene
Les anmeldelsene som andre har lagt inn om plagget, om det fins noen.
Noen har kanskje skrevet "buksen har ikke lange nok ben fir meg som er 1,76 høy" eller "denne er litt stor i størrelsen".
Det er nyttig å sette seg inn i hva andre har skrevet, slik at du kan finne opplysninger som advarer deg om at dette ikke er noe for deg, eller noe som forteller deg at dette er akkurat det du er ute etter.
Hvordan vurdere farger på skjerm
Det som kanskje er vanskeligst av alt er å vurdere farger i en nettbutikk.
Jeg har et par strategier for å vurdere farger på digitale skjermer:
1. Skru lyset på skjermen helt opp. Det hjelper på å gjengi fargene tydelig og få fram den virkelige fargen.
2. Se på forskjellige bilder av det samme plagget. Som regel vil det være mer enn ett bilde, og noen ganger vil fargen virke litt annerledes fra bilde til bilde. Se grundig på alle bildene for å danne deg et bilde av hvordan plagget ser ut i forskjellig lys.
3. Bruk filtere, hvis nettbutikken gir deg muligheten. For eksempel hvis du tenker på en blå bluse. Sett fargefilteret til blå og det vil bringe opp alle blå blusene de har i nettbutikken. Når du ser de samlet er det lettere å luke ut de som er for duse, eller for intense, eller for varm eller for kald i fargen i forhold til din Fargetone.
Hvis du eier en fargevifte for din Fargetone kan det noen ganger være et smart triks å holde viften opp mot skjermen, etter at du har skrudd opp lysstyrken på skjermen til maks, og så håpe at fargegjengivelsen i bildene er korrekt. Hvilket bringer meg til det siste punktet på sjekklisten:
De to viktigste strategiene
1. Sjekk returvilkårene. Sjekk om du kan returnere plagget, på vilkår som du kan leve med. Ikke kjøp fra en nettbutikk som ikke gir deg tydelig informasjon om returvilkår.
2. Benytt deg av returvilkårene.
Virkelig.
Ikke ha dårlig samvittighet for å returnere noe som ikke er akkurat sånn som du så det for deg da du bestilte.
Så nå har du en liste med punkter du kan sjekke før du klikker på "kjøp" knappen i nettbutikken
Kos deg med å handle på nettet. Du er klar for å takle nettbutikkene som en ekspert!
Lurer du på hva fargealanyse er og om det er noe for deg? Finn ut hva det handler om HER.