En enkel metode for å beregne den sanne kostnaden av et plagg
Dette er ikke en artikkel om bærekraftig klesindustri. Slow fashion og bærekraftig produksjon er viktig, men det jeg snakker om her er kostnaden relatert til din personlige økonomi.
Sann historie: En kvinne (jeg selv), på jakt etter en kjole til en spesiell anledning.
Hun har blitt invitert til et hageselskap og vil ha muligheten til å hilse på den norske kongefamilien. Hun er naturlig nok svært spent på dette og føler at anledningen krever en spesiell kjole. Av grunner som er komplett uforståelige, velger hun å kjøpe ny kjole i stedeet for å ta fram bunaden.
Med fargeviften i veska, tråler hun klesbutikkene og snurrer stativ etter stativ på jakt etter den rette kjolen.
Flere timer og mange klesbutikker senere drar hun hjem, med en kjole mer i garderoben og 2500,- mindre på bankkontoen.
Kjolen var fantastisk, hageselskapet virkelig elegant (og ja, hun fikk håndhilse på HKH Harald og blabret noen usammenhengende ord i den forbindelse, som Hans Kongelige Høyhet overså med stoisk ro og uklanderlig høflighet).
Og kjolen? Brukt den ene gangen pluss en annen gang (julebord, helt uten kongelige høyheter, noe som var atskillig morsommere og definitivt mer avslappet).
Også sann historie: Samme dama (også meg), på jakt etter en genser til arbeidsgarderoben.
Hun trenger en hverdagsfin og litt varm genser, og vil ha forandring dra sin vanlige hel-svarte fargepalett og valget faller på en avslappet gender (grå) fra LEIK knitwear (denne hvis du er nysgjerrig), i merinoull. Genseren er tynn nok til å bruke lagvis, og enkel nok til å kunne kombineres med nesten alle de andre plaggene i garderoben hennes.
Genseren kostet kr 1980,- Hun har brukt den genseren minst to ganger i uka siden den ble kjøpt inn, det er over et år siden nå. Og den ser fremdeles fin ut, selv etter å ha blitt vasket mange, mange ganger.
Jeg skal nå regne ut den sanne kostnaden til begge disse plaggene, ved hjelp av KPB metoden.
Hva er KPB?
KPB er Kost Pr Bruk, prisen til plagget delt på antall ganger du vil bruke den i løpet av et år.
HVORDAN REGNE UT KPB - KOST PR BRUK
Kost Pr Bruk:
Pris delt på antall ganger du bruker plagget = den sanne kostnaden.
Ved hjelp av KPB formelen finner vi at selskapskjolen har KPB kr 1250,- siden den kostet kr 2500,- og har vært brukt to ganger.
Genseren har vært brukt minst to ganger i uka i det siste året, vi kan si ca 48 ganger. KPB er mindre enn kr 40,-
Og moralen er?
La hverdagsplaggene få en større andel av ditt klesbudsjett!
Når du handler klær, ta i betraktning plaggets KPB faktor. Ikke tenk at fordi det er et hverdagsplagg så burde det koste mindre.
Klær av god kvalitet holder seg bedre ved vask og bruk.
Hvis du bruker jeans nesten hver dag, la det være skikkelig gode jeans som sitter flott, med sømmer som ikke vrir seg. Og hvis du elsker gensere, slik som jeg, invester i topp kvalitet, tidløse gensere i nøytrale basisfarger.
Jeg sier ikke at jeg ikke skulle ha kjøpt den kjolen.
Men av de to kjøpene er genseren den aller beste investeringen, i alle fall i forhold til hvor mye jeg har brukt den.
Og jeg tviler sterkt på at jeg kommer til å gå i nok selskaper til å bringe KPB ned noe særlig på den kjolen. Men hvis jeg blir invitert til hageselskap med de kongelige igjen, kunne jeg gladelig brukt samme kjolen. Jeg tror ikke Kong Harald ville brydd seg.