REIS LETT, PAKK SMART – DEL 1 - Fargeporten

REIS LETT, PAKK SMART – DEL 1

Du reiser mer enn noensinne. I tillegg er du opptatt av å samle inntrykk, ikke ting, når du er ute og reiser. Du reiser ofte, og gjerne på korte turer. Det fins to typer bagasje: Håndbagasje, og tapt bagasje.

Hva er fordelene med å reise med kun håndbagasje?

1. Ingen venting på bagasje

(som kanskje ikke kommer)

Dette er en av de største fordelene med å reise med kun håndbagasje. Du er allerede ute av flyterminalen og på vei inn til byen lenge før de andre har fått sin koffert levert på samlebåndet. Du slipper dessuten å lure på om bagasjen din kom med flyet, fordi du har den alltid med deg.

2. Du er velkledt

Ja, det er faktisk sant. Med en gjennomtenkt og godt planlagt minimalistisk reisegarderobe kan du sette sammen like mange forskjellige antrekk som dersom du hadde kofferten full av så mange antrekk.

Du ender opp med en bedre planlagt reisegarderobe når du frivillig gi deg selv noen begrensninger.

Du leser værmeldingen for stedet du skal til og du tenker nøye gjennom hva slags anledninger du skal kle deg for, i stedet for å bare fylle opp en stor koffert med masse «dersom-hvis» klesplagg.

Hva er utfordringene når du har valgt å begynne å reise lett?

1. Valg av reiseveske

Hva med en liten, hard hard trillekoffert? De er yndige, og det er fristende å slippe å bære den, men selve hjulkonstruksjonen og håndtaket er ganske plasskrevende, og berøver deg for verdifull pakkeplass. Dessuten er de harde, og kan være vanskelige å stappe inn i de små bagasjehyllene i enkelte fly, og i verste fall kan du ende opp med at kabinperonalet tar den fra deg og legger den i lasterommet fordi det ikke er plass til den i bagasjehylla, og da må du likevel vente på bagasjen din når du kommer fram.

En mykere duffelbag kan være mer praktisk enn en hard trillekoffert

I tillegg er det smart å notere seg veskens vekt. Hvis en elegant week-end veske i lær veier 3 kilo i seg selv, og en veske i nylon veier bare 1,5 kilo, så har du med den siste vesken 1,5 kilo mer til rådighet for dine klær, og når total maksgrense på håndbagasje er 10 kg (noen flyselskap har 8 kilo som maksgrense), sier det seg selv at det er smart å velge en lettere veske.

2. Toalettsaker

Dette er en utfordring for mange. Flyselskapene har strenge restriksjoner på hva man kan ha med av væske på fly, og mange synes dette er så plagsomt at de velger å bare pakke alle toalettsakene i kofferten og sjekke den inn, ferdig med den saken. Det har jeg stor forståelse for.

Med noen enkle grep så har du toalettsaker nok til en liten uke i en 1 liters plastpose, høres ikke det litt fristende ut også?

Slik gjør du det:
  1. Ikke ta med noe som du vet vil finnes på hotellet der du skal bo. Eksempel: Såpe, sjampo, bodylotion. Alle hotell tilbyr dette, og selv om kvaliteten ikke kan sammenlignes med den dyre frisørsjampoen du har stående på hylla hjemme, så kan vi alle overleve et par hårvask med hotellsjampo. Det er bare godt for håret å få litt forandring. I samme rennet så kan jeg slå fast at hårtørker finnes på alle hotell også, så den kan du trygt la være igjen hjemme.
  2. Gå til innkjøp av et lite sett med små flasker og krukker som du kan fylle med dine fuktighetskremer og rensemelk, kontaktlinsevæske og annet som du trenger til turen. Det fins masse varianter på markedet, bare spør i hos Normal, H&M, Cubus eller Vita. Når du kommer hjem, skyller du ut av flaskene og legger de til side, så er de klare til bruk neste gang du skal ut å reise.
  3. Hvis du syns det er litt brysomt å drive å fylle små krukker og flasker med dine egne produkter, kan du gå til handysize.no eller hos Normal og se alle de forskjellige toalettartiklene som er å få kjøpt i reisestørrelse. Tannkrem i yndig liten reisestørrelse får du dessuten kjøpt i taxfree avdelingen på flyplassen.
  4. Velg en liten tube BB cream eller tinted moisturizer med solfaktor.
  5. Andre toalettsaker som tannkosten, tanntråd, øyenskygge, blush, mascara og slikt pakker du i en separat liten plastpose med lynlås (eller flere små poster). Du trenger ikke vise denne i sikkerhetskontrollen, men en liten gjennomsiktig ziplock bag er mye mer plassbesparende og lett å stikke innimellom klærne i reisevesken enn den store toalettmappa du har drasset rundt på i alle år.
  6. Skal du på strandferie og trenger mer solkrem enn det du får i en 100 ml flaske? Kjøp solkrem på stedet du skal til.

Den største fordelen

Den aller største fordelen med å reise med bare håndbagasje, er at du blir løst fra trangen til å kjøpe noe til å ha med deg hjem.

Du har jo ikke plass i reisevesken, så du kan slappe av og nyte turen uten å stresse med hva du skal kjøpe med deg!

I del to får du en enkel metode for å sette sammen en reisegarderobe.

Jorunn Hernes

Jorunn vet akkurat hvor vanskelig det er å skape en fornuftig garderobe når livet kommer i veien. Men hun har noen tips og triks å dele med deg. Å leve godt og enkelt, og kose seg med livets beste ting som ikke er ting er også på listen over Jorunn sine interesser.

>