March 23

Kjernefarge, hva er det?

0  comments

Kjernefargene. Har de noe sammenheng med fargeanalyse?

Rød

Rød er dristig og kraftfull. Rød er aktiv. Rød er en varm farge. Den kommer mot deg. I et bilde, vil røde objekter virke nærmere. Rød krever og får oppmerksomhet. Rød kan også symbolisere vitalitet, makt, selvtillit, og er selvhevdende, resultatorientert og viljestyrke. Rød er handling, impulsivitet og sterke følelser, både positive (røde hjerter) og negative (et ansikt som er rødt av raseri). Rød er fysisk. Røde personlighetstyper er selvhevdende, viljesterke og besluttsomme, også selvgående og målrettet, kan også bli sett på som påståelig. Rød er kjernefargen tradisjonelt assosiert med vinterens fargetoner. Men fordi rød er en varm farge, er den kanskje vinterens kjernefarge mer på grunn av de kraftfulle egenskapene den er assosiert med enn som rødfarge som man skal ha på seg. 

Gul

Gul er frisk, strålende energi. Gul stimulerer tankevirksomhet, forståelse og kunnskap. Så gul er fargen vi skulle omgi oss med når vi studerer. Fargen gul er uskyldsren, har godt humør og ser lyst på livet. Det er en farge i bevegelse, nesten rastløs, alltid på vei mot framtiden, det er ingenting tankefullt og saktmodig med gul. Gul symboliserer å følge inspirasjonens vei (Tenk på Yellow Brick Road) Men, gulfargens rastløshet og trangen til variasjon og spontanitet kan gjøre den ukonsentrert. En type gul personlighet err lettlivet, avslappet, sjarmerende og elsker å kommunisere. Den er liketil og med strekt behov for å bli likt. Gul er kjernefargen til vårens fargetoner i fargeanalyse, og denne koblingen med våren er lett å forstå fordi vårens fargepaletter ser ut til å være badet i herlig, varmt solskinn. 

Blå

Hvis blå er en ekstrovert farge, er blå en ettertenksom, introvert farge. Blå er den fargen som oftest blir nevnt som favorittfarge. Blå er beroligende, forfriskende og fredelig. Hvis rød er aktiv, er blå passiv. Rød kommer mot deg, gul er alltid i bevegelse og blå trekker seg tilbake og drar deg mot det fjerne. Rød handler om den fysiske verden, og blå om den åndelige. Jomfru Maria er alltid kledd i en blå kappe i tradisjonelle malerier. Type blå personligheter er beskrevet som reservert, reflektert og svært etiske, med høy integritet, de beskriver se

eg selv som kontrollert, veloverveid og forsiktig. Blå er kjernefargen til sommerens fargetoner i fargeanalyse, og man kan forstå hvorfor, fordi sommerens paletter er som om vi ser de gjennom en blå dis. 

Orange

Orange er ikke en primærfarge, men er rød og gul blandet sammen. Så på en måte er orange en blanding av den veldig fysiske rød og den intellektuelle gul, en interessant miks. Som rød, har orange en oppkvikkende effekt. Veldig velger ren orange som sin favorittfarge. Men, hvis vi regner med variasjoner og nyanser av orange som for eksempel fersken, lakserosa og varm korall, så er dette variasjoner av orange som mange sier at de liker. Orange er glad og optimistisk, og står for vitalitet og styrke. Orange kan ses som en svært nyttig kombinasjon av selvutvikling og omsorg for andre. Personlighetstypen orange er en ikke-truende fredsmegler med en sterk tendens til å være hengiven og lojal. Kjernefargen Orange er den som er assosiert med høstens fargetoner i fargeanalyse, og det virker faktisk som om varmen i høstens fargepaletter stråler fra et bål, ikke fra vårens strålende solskinn. 


Dette er kjernefargene eller signaturfargene til de fire hovedfargetonene/årstidene i fargeanalysen. De er nyttige når det gjelder å beskrive visse egenskaper ved fargetonene, men har begrenset verdi når det kommer til å opprette en forbindelse mellom fargeanalyse og personlighet. 

Hvis vi legger for mye vekt på forbindelsen mellom personlighet og fargeanalyse kan vi bli avsporet.


Farger og deres forhold til psykologi er fascinerende, men er ikke nyttig når det gjelder å bestemme hvilken fargetone du er. 

Din fargetone er en praktisk veiviser for å velge hvilke nyanser og varianter av farger som får deg til å framstå som frisk og opplagt. 


Farger og deres forhold til personlighet er også interessant, men forbindelsen mellom personlighet og fargetone er usikker, om den fins i det hele tatt. 


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350
>