Basisfarger og nøytrale farger - Fargeporten

Hva er basisfarger og nøytrale farger?

Er basisfarger og nøytrale farger det samme? 

Både ja og nei. Mange bruker disse ordene om hverandre, og vi kan gjøre det dersom vi snakker i veldig generelle vendinger, men de er faktisk ikke akkurat det samme. 

Jeg hjelper kunder med å få orden på gardreoben sin og bygge kapselgarderober, og jeg får alltid veldig mange interessante spørsmål i dette arbeidet, og også fra de som abonnerer på mine månedlige e-poster (klikk HER hvis du også vil være på lista).

Et spørsmål som kommer opp fra tid til annen er hvorfor jeg bare fokuserer på nøytrale farger for kapselgarderobene. Svaret er at det gjør jeg ikke. De som følger online kurset om å bygge kapselgarderober vet hvilken tilnærming vi har for dette, men det er et legitimt spørsmål, så denne artikkelen er en innføring i nøytrale farger og basisfarger. 

Det er helt OK å bygge en kapselgardrobe med "farge" farger som ryggrad, og faktisk er dette noe jeg anbefaler for nesten de fleste Fargetonene. Mange Fargetoner vil oppleve at andre farger enn de nøytrale vil gi en garderobe som er mer i samsvar med essensen av Fargetonen, jeg skal forklare mer om dette videre i artikkelen, men først litt generelt om begrepene nøytrale farger og basisfarger.

Nøytrale farger

basisfarger og nøytrale farger

Nøytrale farger finner vi ikke noe sted på fargehjulet. 

Pr definisjon så er nøytrale ikke egentlig farger, virkelig nøytrale farger er akromatiske, altså utenfor fargespekteret.

Svart og hvit

Lettest å nevne er hvit og svart, og når vi tilsetter økende porsjon svart til hvit, får vi variasjoner av grå, mørk eller lys grå. Dette er de mest nøytrale av de nøytrale fargene. Ulike farger er lys med egne bølgelengder. I fysikken er ikke svart og hvit listet som farger, fordi de ikke har spesifikke bølgelengder. Svart er fravær av lys, og hvit er alt lys blandet. Svart absorberer alt lys. Hvit samler alt lyset og reflekterer alle de synlige bølgelengdene tilbake. 

De fleste Fargetonene har ikke blendende hvitt og fullstendig svart i sine fargepaletter, blant annet fordi disse er langt utenfor det ideelle kontrastnivået for disse Fargetonene. Klarheten og intensiteten i Blenda-hvitt og nattsvart er ikke særlig flatterende for Fargetonene vi finner under Sommer, Vår og Høst. 

De tre Fargetonene i Vinter-gruppen finner mange av sine beste basisfarger i skalaen fra helt svart gjennom grå til helt hvit, og kan bruke hele kontrastspekteret, med fabelaktig effekt. For de andre tre Fargetonegruppene er det bedre hvis vi toner ned kontrasten for å kunne bruke hvit of svart, og gjerne ved å bruke hvit og svart som er blandet med farger for å harmonisere de med fargepalettene. 

Grå

Grå i sin reneste form er svart og hvit blandet, og blir på denne måten kjølig stålgrå. Fordi den er akromatisk, finner vi heller ikke gråtoner i fargehjulet. Man skulle tro at Sommer-fargetonene kunne bruke denne type grå, fordi de er den andre kjølige Fargetonegruppen, men slik er det ikke. Vi finner at grå som er duser ned og gjort litt snillere ved å bevege grå mot en kjølig beige (tenk på stein eller østers eller ferskvannsperler istedet for stål), eller grå som har en nyanse av dus blå i seg (duegrå), eller grå med et hint av lavendel/rosa. Dette er trolig fordi Sommer-fargetonene trenger en viss disig dushet for at de selv skal skinne. 

Brun og beige

Vi grupperer også mørke og lyse versjoner av brun inn med de nøytrale fargene, disse er de jordfargete nøytrale, får tankene over på jord (mørk brun) og sand (beige). Disse er også definert som nøytrale farger, selv om de har varierende spesifikke bølgelengder av synlig lys. Men brun er heller ikke å finne på fargehjulet, og hva er grunnen til det? Brun er en blandingsfarge som er blandet av mer enn to farger. Vi har andre blandingsfarger i fargehjulet, men disse er blandinger av nabofargene (orange finner vi mellom gul og rød, turkis mellom grønn og blå). Brun er blandet av flere farger enn to, og alle som har vært sammen med små barn som blir sluppet løs med pensel og fargeskrin har erfart dette. Etter en stund blir det brunt alt sammen.

Fordi brun er en blandingsfarge, snakker vi vanligvis om en brunfarge som mørkere eller lysere versjon, vi siser sjelden at en bruntone er "ren". Sagt på en annen måte så snakker vi ikke så ofte om en ren, klar brunfarge, slik vi for eksempel kan si at en rødfarge er en ren, klar rødfarge. 

Kanskje er det på grunn av dette at vi ikke ser så mye brun i palettene til Fargetonene som er under Vinterens rekkevidde.  Disse Fargetonene trenger relativ høy fargeintensitet. Når disse Fargetonene bruker brun, er det de mørkeste variantene, som 70% kakaobrun eller espressobrun. Dette er antagelig på grunn av at mørkheten i disse variantene resonnerer med disse Fargetonene. 

Jeg anbefaler ofte mørke bruntoner som et veldig godt alternativ til svart for Høst. Jeg kan knapt tenke meg et mer megisk sett med nøytrale farger for Høst Fargetonene enn farger som brun (bark, jord, kaffe, kakao) og beige (sand, kamel, ingefær). Og jeg tenker på karamell og melkesjokolade som fullstendig perfekte nøytrale farger for Vårens Fargetoner. 

Basisfarger

Basisfargene er et videre begrep enn nøytrale farger. Basisfarger er betegnelsen for grunnlaget for garderobem, og med den definisjonen, kan basisisfarger være nøytrale farger. Og du kan helt klart bruke nøytrale farger som basisfarger i kapselgarderoben din, som beskrevet ovenfor. Men vi kan ha mange flere basisfarger enn de nøytrale fargene. 

Her er to eksempler, du ser nyanser av blå brukt som basisfarge for plagg i en kapselgarderobe, og til høyre ser du noen basisplagg i to nøytrale farger, beige og grå. 

basisfarger og nøytrale farger

Plagg å investere i

Basisfarger er ryggraden i garderoben din, plagg i disse fargene er det som du bruker mest penger på. Det er litt enklere å finne tidløse, slitesterke, høykvalitetsplagg i basisfarger som er nøytrale, men det er ikke umulig å bygge garderoben av basisfarger som er "farger".

Og i mange tilfeller kan det føre til en mye mer spennende og individuell garderobe! 

For at klær i fargre i stedet for nøytrale farger skal kvalifisere som "investeringsplagg", bør du velge farger fordi de er helt riktige for deg og din Fargetone i følge din fargepalett, og ikke fordi de er den heteste trenden denne sesongen. 

Når det er sagt, er det helt klart best å velge et knippe basisfarger som ikke er nøytrale for de aller fleste Fargetonene, for å utnytte essensen av Fargetonen maksimalt. Jeg tenker spesielt på dere som er en av Vår, Høst og Sommer Fargetonene. 

Bruk din fargevifte som utgangspunkt. 

Er det fargegrupper som merker seg ut i viften din som aktuelle kandidater for å bygge en kapselgarderobe ut fra? 

For Sommer Fargetonene er det nærliggende å tenke på blåtonene. Denim er enkelt å finne i en rekke varianter, og marineblå er et utmerket alternativ for den mørkere enden av dine basisfarger, og uendelig mye bedre enn svart for deg som er Sommer. 

For Høst er det mange muligheter i de herlige grønntonene i fargepaletten, med alt fra ulike varianter av mosegrønn og oliven, både lyse og helt mørke, i tillegg til brun og beige. Noen i Høst Fargetonene kan også tenkes å bygge kapselgarderober med dyp rust som en basisfarge! 

Er du i en av de tre Vår-fargetonene kan du velge farger som basisfarger med helt fantastisk resultet, og av alle Fargetonene er Vår de som jeg mest instendig vil råde til å skape energiske og glade garderober med utgangspunkt i "farge" farger, ikke nøytrale farger. De herlige aprikos- og korallnyansene kan for eksempel være gode utgangspunkt, eller aqua/turkis/eplegrønn. Og selvfølgelig er melkesjokolade og karamell nydelige å kombinere med alle fargene i Vår Fargetonenes fargepaletter. Brun og beige er jo egentlig ikke nøytrale farger, som nevnt ovenfor.

Oppsummert

Basisfarger og nøytrale farger kan noen ganger brukes om hverandre, men når du vet forskjellen er du milevis foran enhver kvinne i rommet når dette emnet kommer opp i samtalen. Du kan bare lene deg tilbake i visshet om at du enkelt kan plukke dine basisfarger, enten de er farger eller nøytrale. 

Skap din drømmegarderobe

...med Nordisk enkelhet
Jorunn Hernes

Jorunn er fargeanalysekonsulent og kan hjelpe deg med å finne din fargetone. Da har du et redskap du kan bruke resten av livet, til å framstå frisk og opplagt, profesjonell og autentisk uten stress.

>