Pakk smart, reis lett – del 2 klær

London, England

Del 1 omhandlet utstyret. Hvis du gikk glipp av den, kan du se HER

Nå skal det handle om klærne.

Reisegarderobe = kondensert kjernegarderobe

En reisegarderobe er en kjernegarderobe i miniatyr. Har du først fått sansen for hvor herlig enkelt det er å sette sammen varierte og praktiske antrekk med utgangspunkt i en kresent sammensatt kjernegarderobe, er det en fryd å pakke når du skal ut å reise.

Noen enkle retningslinjer

Alt du har med, skal passe med alt du har med. Hvis det er noe du tar fram som ikke passer med et av skoparene du har valgt, velger du noe annet i stedet. Dette er veldig mye enklere hvis du har en fargeanalyse i ryggen og allerede har begynt å bygge opp en garderobe som passer til din undertone. Da vil automatisk alt passe sammen med alt, etter hvert, men vær tålmodig. Jo lengre du lever med din fargetone, jo mer harmonisk vil din garderobe utvikle seg til å bli. Det tar tid.

Pakkeliste:

To par sko. Et par gode spasersko, og et par litt lettere, finere. Du reiser i det ene, og har det andre i reiseveska. Ikke høye hæler, erfaringsmessig tilbringer vi veldig mye av reisen til å gå, og sel om du er vant til å bruke høye hæler, er det ganske slitsomt å være på beina hele dagen, og høye hæler gjør det enda mer slitsomt, så det lønner seg å velge skoene med omhu. Ta gjerne med deg velbrukte sko som du vet ikke gnager noe sted. Velg gjerne sko som er behagelige uten å direkte være treningssko/joggesko. Da kan du gå på restaurant med de eller bruke de med skjørtet ditt uten at du føler det ser dumt ut.

Tre underdeler: to par bukser og et skjørt, eller tre par bukser. Hvis du ikke tar med skjørt, så velg gjerne en bukse som er litt «finere», slik at du føler deg velkledd på restaurant.

Fem overdeler, hvorav en eller to er jakke/cardigan og/eller fleecejakke. I tillegg kommer et ytterplagg som er tilpasset årstid og værmelding, for eksempel en frakk eller regnkåpe (denne har du på deg når du reiser, pakkes ikke ned). I tillegg velger du et eller helst to skjerf, ideelt sett i farger som binder sammen fargene i plaggene du har med deg, men på ulik måte. I tillegg naturligvis passende antall undertøy og sokker til turen. Bildet over viser en reisegarderobe som består av 8 plagg, to par sko og to skjerf.

Jeg har satt sammen en liten reisegarderobe for en dame i sin beste alder, som skal på tur til en storby i Europa, kanskje Berlin, eller Barcelona, om våren. Hun skal for det meste gå i museer, sitte på fortausrestauranter og spasere i byens gater, og om kvelden skal hun spise middag på restauranter, og har lyst til å kle seg litt finere. Det er meldt varmt og fint vær. Her er reisegarderoben jeg valgte for henne:

Spasersko, sandaler, dongeribukse, bomullsbukse, skjørt, en ermeløs topp, en langermet topp, en lett bomullsskjorte, en gardigan og en fleecejakke. Og to skjerf som plukker opp fargepaletten i plaggene vi har valgt. Hvis været var litt mer usikkert ville jeg nok valgt et par ballerinasko eller lave pumps i stedet for eller i tillegg til sandalene.

Reisegarderobe for en storbyweekend vår/sommer
Reisegarderobe for en storbyweekend vår/sommer

Jeg har bevisst tenkt lag på lag. Hvert plagg skal kunne brukes under og/eller over andre av plaggene som er med.

De tyngste skoene og de tjukkeste, tyngste plaggene reiser du i. Dette er en ufravikelig regel.

 

Reiseantrekk. I tillegg har du på en ytterjakke eller regnkåpe.
Reiseantrekk. I tillegg har du på en ytterjakke eller regnkåpe.

Som du ser, har vår reisevenninne valgt å reise i dongeribuksen og de praktiske spaserskoene, og har ei komfortabel skjorte, fleecejakke og et skjerf til turen.

Hvor mange forskjellige antrekk kan så vår venninne få ut av denne reisegarderoben?

Antrekk 1, dagtid
Antrekk 1, museum
Antrekk 2, vinbar
Antrekk 2, vinbar
Antrekk 3, shopping
Antrekk 3, shopping
Antrekk 4, restaurant
Antrekk 4, fortausrestaurant
Antrekk 5, museum
Antrekk 5, museum
Antrekk 6, sightseeing
Antrekk 6, sightseeing
Antrekk 7, restaurant
Antrekk 7, restaurant
Antrekk 8, gatelangs
Antrekk 8, gatelangs

Vi kunne laget enda flere antrekk ved å bruke flere av plaggene oppå hverandre i flere lag, skjorten åpen som en jakke, et cetera. La det gå sport i å ha med deg få, men fornuftige plagg som kan kombineres på mange ulike måter, og brukes over hverandre i lag på lag.

Din tur!

Nå er det din tur. Øv deg i ditt eget klesskap, det er gøy! Jeg er helt sikker på at du kan klare å sette sammen en lignende reisegarderobe ut av det du har i ditt klesskap, helt uten å kjøpe noe nytt. Og husk: det er ikke religion. Om du har noen antrekk som ikke matcher helt, så er det ikke jordens undergang. Hvis du er i tvil, så sett deg på en fortausrestaurant i en halv time og bare se på folkene som går forbi. Jeg er helt sikker på at du vil oppdage at de aller fleste har tenkt mer på at de skal ha det gøy og oppleve masse enn hvordan de ser ut mens de er på tur, så slapp av og kos deg, du også.