Forsiktig Frisk Vinter

Frisk vinter!
Frisk vinter!
iris_apfel
Frisk vinter?

Hjelp! Jeg vil ikke bruke sirkusfarger!

Jeg ser ganske mange Frisk Vinter i min gjerning som fargeanalysekonsulent. Reaksjonen når fargetonen avsløres, kan deles grovt inn I to kategorier: Den første kategorien er kunden som frydefullt tar til seg fargene sine, som fniser av glede over å endelig få bekreftelse for lengselen etter fargesterke klær, og som hopper ut døren med fargeviften i været og et stort smil om munnen. Den andre kategorien myser mistenksomt mot ansiktet sitt i speilet, og innrømmer motvillig at selv om hun er livredd for sånne friske farger, så kan hun se hva godt den gjør for ansiktet hennes, og stirrer på meg som et dådyr i skinnet fra billykter etter at vi har konkludert med at hun er en Frisk Vinter, og som stille slipper fargeviften ned i håndvesken med to fingre, som om den var et stykke radioaktivt brennstoff, og forsikrer meg at ja, hun har det bra, må bare ha litt tid til å la det synke og venne seg til å tro på at det er disse friske fargene som er henne. OK så kanskje overdriver jeg en smule, som vanlig. Det er imidlertid et korn av sannhet i disse to beskrivelsene, selv om de er grovt forenklet. Og jeg forstår. Jeg har vært henne, hun i kategori nr. to (viften som radioaktivt brennstoff), en Forsiktig Frisk Vinter. Ville ikke gi slipp på de trygge, mørke, fornuftige fargene som jeg hadde kalt mine så lenge, men på den annen side motvillig innrømme at de friskere fargene fikk fram en yngre, friskere, mer tilnærmelig Jorunn.

En kunde ba meg om å skrive noe om dette, og det gjør jeg gjerne. Må man som Frisk Vinter bare bruke ”skrikefargene” i paletten? Hvordan kan vi ivareta vår friske identitet og samtidig bruke ”enklere” farger? Jeg har også hørt andre bruke beskrivelsen ”sirkusfarger” om vår friske palett. Jeg kunne latt denne samtalen spore av og inn i en samtale om det å ikke være redd for å stikke seg ut, ikke være redd for å ”by på seg selv”, men det er ikke saken her. Jeg tror det er fullt mulig å være en Frisk Vinter og uttrykke dette med et noe tilbakeholdent fargespråk, og samtidig ikke gå på akkord med fargetonens egenart. Det er ikke noen sammenheng mellom personlighet og fargetone. Det er fullt mulig å være en Frisk Vinter uten å være et fargesprakende fyrverkeri. Det fins mange måter å skape din unike versjon av din fargetone, men hemmeligheten er å gjøre det innenfor definisjonen av din fargetone, uten å endre essensen av den.
Kjennetegnene på Frisk Vinter er nøytral/kjølige farger, friske farger og høy kontrast.
Så, tilbake til ”enkle” farger. Hva er enkle farger? I Norge, er ”enkel” et komplement. Vi snakker om enkel eleganse, enkelt snitt, enkelt og greit.

Kingfisher_Bird_Winter_Snow_beautiful_birds
Dette er for meg et eksempel på Frisk Vinter fargepaletten. Nøytral/kjølige farger, men med noen få friske aksenter.

Hvis jeg kan få bruke meg selv som et eksempel, her er de steg jeg har fulgt for å skape min versjon av Frisk Vinter:

Screenshot 2015-01-28 22.58.06

Ta i bruk de nøytrale fargene. Bli kjent med de nøytrale fargene i din palett, og bruk dem. Frisk Vinter sine nøytrale farger spenner fra koksgrå, ibenholt, sølvgrå (ofte funnet i de sølvskimrende hårstråene til en Frisk Vinter med grått hår), kjølig brungrå, mørk espresso brun (ofte funnet i den mørkeste nyansen i en mørkhåret Frisk Vinter), klar marineblå, hvit. Ja, marineblå kan betraktes som en nøytral farge. De nøytrale fargene er nøytrale, ikke for varm eller kjølig. Når det gjelder gråbrun, er det bedre å velge en litt kjølig variant enn en litt varm beige variant. Frisk Vinter nøytrale farger er klare, ikke mudrete.

Neste steg: Kombiner nøytrale farger, med høyest mulig kontrastnivå. Ibenholt med sølgrå, klar marineblå med kjølig brungrå, koksgrå med sølvgrå, sort og hvit, mørk espressobrun med lys grå. Hvis du velger nøytrale nyanser som ikke er mudrete, vil du allerede ha tilført antrekket en friskhet som vil lyse opp ansiktet ditt. Unngå å kombinere mørk med mørk. Det er Mørk Vinter sitt territorium. Frisk Vinter trenger høyest mulig kontrastnivå for å heve et antrekk fra flott til fantastisk.

Så, sminke. Det er virkelig verdt å bruke tid og energi på å finne sminke i dine perfekte farger. Skaff deg en blush i perfekt Frisk Vinter nyanse. Invester i den beste leppestift du har råd til i den flotteste fargenyanse for Frisk Vinter, og bruk den. De riktige fargene i sminke er uten sammenligning det aller beste tilbehøret til et antrekk i nøytrale farger.

Er du litt skeptisk til å bruke de friske leppestiftfargene som hører Frisk Vinter til? Velg en transparent leppestift, eller en gloss. Det er lettere å venne seg til disse fargene når uttrykket er mer transparent.

Hvis du skulle være glad i neglelakk, kan du begynne å bruke en neglelakk i en av dine flotte rødfarger fra fargeviften din, og på den måten vippe et antrekk inn i Frisk Vinter, og få deg til å stråle. Det vil skje på en subtil og forsiktig måte, men magien vil være der.

Screenshot 2015-01-28 22.58.37

Veien videre: Introduser en frisk aksentfarge til ditt nøytrale antrekk. Nå begynner Frisk Vinter magien å virkelig gjøre seg gjeldende. Når du brer ut hele fargeviften og ser alle de fargene som liksom eksploderer i energsk intensitet, kan det virke ganske skremmende. Men husk, det er ikke nødvendig (og heller ikke ønskelig!) å bruke alle disse fargene på en gang. Én er nok, og i veldig liten porsjon. Men du trenger denne lille porsjonen friskhet hvis du skal glitre som Frisk Vinter: Et halssmykke. Et belte. Et skjerf. Ørepynt. En glidelås i kontrastfarge på jakken. Litt bling. Noe blankt. Sko. Min personlige favoritt er sko i en frisk farge. Jeg kan ha på meg et antrekk som består av kun nøytrale farger, og med et par røde ballerinasko som frisker opp helhetsinntrykket. En Frisk Vinter jeg traff nylig, hadde mørke dongeribukser som var overstrødd med mørkeblå glitterpunkt. Det var akkurat det lille ekstra som trengtes.

Når du så begynner å bruke dine farger i større porsjoner i antrekk, så start med farger som du er relativt komfortabel med fra før. For eksempel, hvis du alltid har likt blå- eller grønnfarger, så start med å finne Frisk Vinter nyanser av disse fargene, i stedet for å begynne med farger som du ikke har hatt noe kjærlighetsforhold til. Så start med en fargefamilie som er innenfor din komfortsone, men som du finner i Frisk Vinter versjon:

Screenshot 2015-01-28 22.57.47

Det er viktig at du ikke faller i den fellen at du gjør kompromisser når det gjelder intensiteten av fargene dine, bare fordi du ønsker å gjøre de enklere. Det er bedre å ha et antrekk som består av nøytrale farger med EN liten aksent i en Frisk Vinter farge, enn å jukse med fargetonen og bruke duse, nedtonete, utvannete farger. Det er ikke å forenkle. Det er skivebom.

Dette var mine tips om hvordan jeg har funnet en måte å forenkle Frisk Vinter fargetonen slik at den passer med min skandinaviske, minimalistiske, enkle tilværelse. Skriv gjerne til meg og fortell meg hva som er dine hemmelige triks for å tilpasse Frisk Vinter til din virkelighet.